Explosivvarugruppen inspekterar Globen

Stod Brolle och Playtones för nära elden under finalen i Melodifestivalen? Polisens explosivvarugrupp har svaret.

Melodifestivalens stora scen ser oväntat liten ut så här på armlängds avstånd. Globens innanmäte är dessutom vasst upplyst, som om festen tagit slut och lysrören tänts för att få alla att gå hem.

Sanningen är att det pågår febrila förberedelser inför finalen och just den här eftermiddagen ska ”allt som brinner och exploderar” testas. Pyroteknikern Jerker Carlsson visar upp en bunt glasrutor som fyra dagar senare ska visa sig definiera hela Melodifestivalen 2011.

– De krossas med hjälp av en pyroteknisk effekt. Det är ofarligt, säger han.

När den lilla klungan som omgärdar honom sprider ut sig på första parkett är det just säkerheten som står överst på dagordningen. Räddningstjänsten, Stockholms stad och polisen är här för att upptäcka potentiella katastrofer: Står Brolle och Playtones för nära elden? Är The Monikers rökbomber för högljudda? Finns det en risk att de redan nämnda glasrutorna skär den segervisse flickidolen i småbitar på bästa sändningstid?

Uppenbarligen inte. Poliserna Patrik Jansson och Kjell Mattsson från explosivvarugruppen vid Stockholmspolisens tillståndsenhet nickar nöjt när Jerker Carlsson testskjuter sina inomhusfyrverkerier.

– De här killarna har varit med länge och vet precis vad som gäller. Då finns det andra ställen där det kan bli mer problematiskt, säger Patrik Jansson.

– Om du bränner av någonting i den stilen på en teater där det är lågt i tak och damm samlats högst upp, är det direkt livsfarligt.

Det faktum att polisen genomfört en kontroll innan tillställningen friskriver inte arrangörerna. Det är fortfarande deras ansvar att ingen skadas men kombinationen Globen, SVT och 3,7 miljoner tittare tenderar att locka till sig välrenommerade leverantörer.

– De professionella fyrverkeriaktörerna är dessutom inte så många. Jag har nog i stort sett träffat alla som arbetar i Stockholmsområdet. Det samma gäller bergsprängarna, säger Kjell Mattsson.

Om glitterbomber och spektakulära scenshower utgör den mer färgstarka delen av explosivvarugruppens arbete så är sprängningarna vid byggarbetsplatser mer gråskalig vardag.

Den 1 september 2010 tog kommunerna visserligen över ansvaret för tillstånd och tillsyn rörande explosiva varor, men allt som faller under ordningslagen ligger kvar på polisens bord.

– Vi utfärdar fortfarande tillstånd för sprängning, avskjutning av fyrverkerier och skjutning med eldvapen inom detaljplanlagt område, säger Patrik Jansson.

Förenklat betyder det att brandkåren kontrollerar vem som får köpa och förvara explosiva varor – och polisen ser till att allt går rätt till när de faktiskt används.

– Dels genomförs många mindre sprängningar, som pågår i max två dagar och inte omfattar så mycket berg. Även i de fallen genomför vi naturligtvis tillsyn ibland men själva tillstånden hanteras via telefon. När det gäller större sprängningar, till exempel City-banan och Norra länken, åker vi alltid ut i förväg, säger Patrik Jansson.

Precis som resten av tillståndsenheten kommer explosivvarugruppen ofta i kontakt med allmänheten. Bland annat när oroliga stockholmare hör av sig.

– När det byggs mycket i staden får vi många påringningar. ”Porslinet skakar här hemma när de spränger på andra sidan gatan, är det verkligen normalt?” Att svara på sådana frågor är en viktig del av arbetet, säger Kjell Mattsson, och Patrik Jansson fyller i:

– Folk börjar generellt tycka att det känns obehagligt om berggrunden vibrerar mer än tre millimeter per sekund men faktum är att de flesta byggnader klarar av så mycket som 70 millimeter utan att ta någon avgörande skada.

Ingen anledning till oro med andra ord, varken för hyresgäster i anslutning till byggarbetsplatser eller för Brolle.

– Det gäller visserligen att komma ihåg att det är människor som skjuter fyrverkerier och spränger sten – saker kan gå fel. Men oftast fungerar det faktiskt alldeles utmärkt, säger Kjell Mattsson.

 

Tillståndsenheten Stockholm city

  • Drygt hundra anställda, indelade i sju grupper.
  • Förutom fyrverkerier och sprängningar prövar enheten bland annat ansökningar om tillstånd för offentliga tillställningar, demonstrationer, vapenlicenser, handel med vapen, förvaring av vapen och utbildning av ordningsvakter.
  • Enheten ansvarar också för all passhantering i Stockholms län.