Nu sprids lista på efterlysta personer

Rikskriminalpolisen har för första gången sammanställt en lista på landets mest eftersökta grova brottslingar. Målet är att få in tips från allmänheten.

Listan som kallas ”Ikaros” har tagits fram med hjälp av landets polismyndigheter. Den består just nu av 16 internationellt efterlysta personer som svensk polis bedömer är mest prioriterade att få tag på. Alla är häktade i sin frånvaro för grova brott.

Polisen misstänker att många av dem håller sig gömda utomlands. Genom att göra listan offentlig hoppas polisen på tips från allmänheten som kan leda till gripanden.

– I många fall har brottslingar undkommit straff genom att hålla sig undan tills brottet är preskriberat, säger Tommy Kangasvieri, biträdande enhetschef på Rikskriminalpolisen.

Det är första gången som Rikskriminalpolisen sätter ihop en lista över efterlysta personer i syfte att sprida den till allmänheten. Tidigare listor, som Alcatrazlistan över personer kopplade till grov organiserad brottslighet, har använts internt och inte varit offentliga.

– Ikaroslistan utgörs av personer som är häktade av domstol och uppgifterna om deras namn är redan en allmän handling, säger Tommy Kangasvieri.

Ikaroslistan skapades från början i samband med en internationell operation tidigare i år. Polisen från Sverige och ett 20-tal andra länder gjorde en kraftsamling för att hitta internationellt efterlysta.

Listan har hittills spridits genom medier. Den ska uppdateras varje månad. Rikskriminalpolisen undersöker möjligheterna att publicera listan på polisens webbplats.