Fråga och svar: Årets kriminaltekniker

Vilken är den största myten om yrket? Årets kriminaltekniker Urban Johansson från Umeå svarar.

Grattis till utmärkelsen! Vad är det som gör dig till en bra kriminaltekniker?

– Att jag är tålmodig, noggrann, analytisk och nyfiken, men kriminalteknik handlar framför allt om teamwork. Det går inte att göra några egna bravader. Jag har haft turen att ha bra mentorer och duktiga arbetskamrater.

Vad är det bästa med ditt yrke?

– Att utvecklingen inom kriminaltekniken hela tiden går framåt vilket gör att man själv utvecklas. Det är även stimulerande att jobba med experter från andra yrkesgrupper, till exempel brandförsvaret och rättsmedicin.

Vad är den största utmaningen med jobbet?

– Att vi ofta arbetar under tidspress. Utredarna vill ha resultaten så snabbt som möjligt.

Vilka områden intresserar dig mest?

– Identifiering av offer efter katastrofer. Jag har bland annat arbetat med det efter jordbävningarna i Thailand och Pakistan.

– Eftersom jag har en bakgrund som elektriker har det även fallit sig naturligt att jobba med kriminaltekniska undersökningar i samband med bränder.

Finns det något fall du minns särskilt?

– Fallet med Hagamannen där vi hade dna-spår redan från första överfallet. Då visste vi att fallet skulle vara löst så fort vi topsade rätt person.

Vad försvårar arbetet på en brottsplats?

– Om många har varit där före oss. Vi vill gärna ha brottsplatsen ifred till att börja med. 

Har du märkt att intresset för kriminalteknik ökat de senaste åren?

– Absolut. Efter tv-serier som CSI vill var och varannan unge göra praktik hos oss. Det är intressant att jämföra CSI med de första Beckfilmerna där kriminalteknikern ofta var en sur figur som bara skymtade förbi.

Vilken är den största myten om yrket i tv-serierna?

– Att vi har så mycket teknisk utrustning och att det går jättesnabbt att analysera spår från brottsplatser. I verkligheten kan man få vänta flera månader på resultaten.

Vilken är den viktigaste utvecklingen inom kriminaltekniken på senare tid?

– Dna-tekniken har hjälpt en hel del, men mycket är också detsamma. Man kan gå tillbaka till 1920-talet och se att mycket av det som skrevs om kriminalteknik håller än idag.

Vad ska du göra med pengarna?

– Jag skulle vilja gå en utbildning inom området identifiering av offer efter katastrofer. Det kan även kan bli aktuellt med någon internationell forensisk konferens.

FAKTA/ Rikspolisstyrelsens kriminalteknikstipendium

  • Stipendiet delades ut för tionde året i rad och är på 25.000 kronor. Pengarna ska användas för kunskapsresa, studier eller forskning.