Sveriges modernaste polishus

Lokalerna är nyrenoverade och det var bara ett år sedan polisen i Östersund flyttade hit. Men anledningen till att nyfikna besökare från andra myndigheter och kommuner strömmar in är en helt annan. Här har nämligen flera av de myndigheter som samverkar i kris tagit steget fullt ut – och flyttat ihop.

– Vi vill vara lika duktiga på att jobba tillsammans i vardagen som vi är i kris, säger länspolismästaren Stephen Jerand.

Huset har fått namnet Certus, som är latin för trygghet. Här finns polisen, SOS Alarm, Räddningstjänsten, ambulanscentralen, sjukvårdsupplysningen, tullen och Åklagarmyn-digheten. Operatörerna på polisens länskommunikationscentral och på SOS Alarm skiljs bara åt av en glasruta, och den vill länspolismästaren ta bort.

– Jag påstår att SOS och polisen kan ha samma operatörer. Vi gör samma jobb, säger Stephen Jerand.

Men sekretessbestämmelser står i vägen för en sammanslagning. Idag delar operatörerna i alla fall fikarum.

Varje vardagsmorgon kvart över åtta träffas polisens vakthavande befäl och deras motsvarigheter från SOS Alarm och Räddningstjänsten för ett avstämningsmöte. Idag är det måndag och först konstaterar de att helgen varit lugn. Polisen Bengt Stadin har en undran:

– Nu när ambulanscentralen flyttat hit, kan vi inte ordna så att personalen hjälper oss att ta blodprover i häktet, så slipper poliserna ta vändan till akuten?

– Om de hinner är det en bra idé. Men de brukar ha det ganska stressigt, svarar Kristin Johnsson, som är larmoperatör. 

Att dela lokaler ger utöver möjligheterna till bättre samarbete praktiska och ekonomiska vinster. Myndigheterna gör gemensamma inköp av utrustning, har utbildningar tillsammans, delar på kostnaderna för många rum, har gemensamt larmsystem och samma sophantering, för att ge några exempel.

– Det här är en modernisering av svensk polis. Det är jätteviktigt att vi samarbetar med andra myndigheter, säger Stephen Jerand.