Nykläckt möter nypensionerad

Polisaspiranten Mirjam ställer frågor till Arnold med 47 år i tjänst.

Mirjam Rudeland är 30 år och tog sin polisexamen den 11 juni i år. Hon ska göra sin aspiranttjänstgöring i Sollentuna, norr om Stockholm, och blir färdig polis i januari 2011. Hon vill bli polis för att göra en insats och hjälpa människor, så som hon själv fick hjälp av en polis som barn. Här intervjuar hon Arnold Mattsson, 67, som nyligen gått i pension efter 47 år, 1 månad och 16 dagar som polis.

Vilken status hade polisyrket när du sökte in till polisen 1963?

– Ganska god status. Man respekterade polisen. Jag patrullerade i Stockholm, ensam, med sabel.

Har du  fått förslitningsskador av polisyrket?

– Nej, jag har klarat mig fint. Jag hör lite dåligt på ena örat och det kan bero på att jag jobbat som mc-polis och suttit och skrikit med hjälm på, men jag vet inte säkert. Jag har inte jobbat med all den där utrustningen som ni släpar runt på nu för tiden eftersom jag gick in på krim i slutet av 70-talet. Ramlar ni i ån med all den där utrustningen så tvärdrunknar ni!

– Det hjälper att hålla igång , jag springer och åker skidor. Du måste röra på dig om kroppen ska hålla i alla år

 Har du fått några psykiska sviter av jobbet?

– Fråga min fru. Hon brukar säga att jag skrattar på fel ställen. Jag har kanske blivit lite avtrubbad. Jag har lite konstig humor ibland, men jag får ju fortfarande gå lös!

Vad  var det bästa med polisyrket?

– Det har aldrig varit tråkigt. Jag har jobbat som ordningspolis, trafikpolis, kvarterspolis, FN-polis på Cypern, som kriminalare på stöldroteln, spaningsroteln, narkotikaroteln och så har jag jobbat med grova brott. Omväxlingen är det bästa med jobbet.

Och det sämsta?

– Jag har haft en del olämpliga polisbefäl. Ett bra befäl ska inte prata bakom ryggen på folk, utan direkt med den det gäller. Men på det stora hela har jag jobbat med bra människor.

Vilket är det viktigaste ledordet du vill förmedla till mig som blivande polis?

– Ödmjukhet. Och så ska du göra skillnad på sak och person. Du gillar kanske inte det någon har gjort men du ska kunna umgås med personen, i exempelvis en förhörssituation. Du måste respektera alla människor, även de kriminella. Sätt dig inte på höga hästar bara för att du får på dig en polisuniform.

Vilket råd vill du ge mig för att jag ska kunna bibehålla en hög arbetsprestation?

– Du ska snarare jobba efter lagens anda, än efter lagens bokstav. Försök att vara omdömesgill och rätta dig inte bara efter paragraferna. Ibland kan det räcka med en tillsägelse. Jag tror att man tappar motivationen efter ett tag om man tar i för mycket från början.

Vilket är polisens viktigaste samhällsuppdrag?

– Att skydda, hjälpa och ställa till rätta, har jag fått lära mig. Att förebygga och beivra brott. Jag tycker att polisen ska vara synlig. Gamla fru Svensson ska känna sig trygg och se poliser i uniform ute på stan. Det är ju för jäkligt om folk inte vågar gå ut.

Om du hade fått ett trollspö av mig idag med syfte att förändra en sak inom polisväsendet. Vad skulle du förändra då?

– Få ut fler poliser i yttre tjänst och rationalisera pappershanteringen och administrationen. Poliser ska ägna sig åt polisarbete – utreda brott och finnas på plats ute i samhället.

Vilken är den största utmaningen du lämnar över till oss nyblivna polisaspiranter?

– Att behålla polisens goda anseende hos allmänheten. Blir inte polisen respekterad är vi illa ute.

Hur har du förändrats som människa av polisyrket?

– Jag har blivit ödmjukare med åren. När man ser hur rena tillfälligheter kan förändra människors liv blir man ödmjuk. Mina bästa bekanta, som jag följt i över 15 år, sitter i fängelse på livstid.

– Man blir också mer lättrörd med åldern. När jag sett barn krypa omkring i en knarkarkvart och gömma sig under bordet när polisen kommer, så … ja, det är inte roligt.

Hur undviker man att bli kränkt, till exempel efter ett ingripande mot en otrevlig gärningsperson?

– Oftast är de i affekt och menar inte vad de säger. Man får ta det för vad det är värt. De flesta människor är schyssta när man träffar dem på tu man hand.

Hur bibehåller man sin objektivitet?

–Man blir engagerad när man ser någon som begått ett grovt våldsbrott och då gäller det att stålsätta sig och inte släppa kontrollen. Det är svårt, men du måste vara objektiv.

–  Jag tror att hur du klarar saker och ting som polis beror mycket på hur du är som människa.

Hur undviker man att få fördomar och bli påverkad negativt av kolleger?

– Alla är människor, du kan inte särbehandla någon. Jag tror att det handlar mycket om din grundinställning som människa. Möter du en kollega som agerar fördomsfullt måste du ha civilkurage. Säg ifrån. Tala om hur du vill ha det, annars får du det svårt.

Polisyrket är känt för att inte få bekräftelse. Hur ska man orka jobba utan?

– Jag tycker att man får bekräftelse. Jag har fått höra att jag gjort saker bra. Vi fick ofta beröm av åklagaren.

Vilken är polisens viktigaste uppgift för demokratin?

– Land ska med lag byggas. Det är vi poliser som ser till att medborgarna följer lagen. Gör de inte det blir det inte mycket med demokratin.

Vad har fått dig att stanna 47 år i yrket?

– Det har varit omväxlande, och så har det alltid varit kul att gå till jobbet. Man måste vara motiverad och vilja lösa brott. Vill du ingenting får du inte heller någon framgång. Man måste gilla kamp och tävlan, sätta upp mål och satsa på att uppnå dem.