Deras dröm: att bli it-poliser

Högskolan i Halmstad utbildar studenter i it-forensik

I jakten på bevis i digitala medier anställer polismyndigheterna civil personal med hög datorkompetens. Högskolan i Halmstad har tagit fasta på det och startat en specialutbildning i it-forensik, den del av kriminaltekniken där bevis söks i datorer och mobiltelefoner.
– Det blev en riktig hit. Vi fick draghjälp av deckarserien CSI, säger Mikael Hindgren, studierektor. Polisen har varit med och skräddarsytt utbildningen i Halmstad. Mattias Martinsson, it-chef på polisens tekniska rotel i Halland, har lämnat synpunkter om vad programmet bör innehålla.
– Förundersökningar som kräver genomgång av hårddiskar blir allt fler, säger han.

Mattias Martinsson tror att behovet av fler tekniker kommer att öka.
– Jag tror att det görs nyanställningar när ekonomin ljusnar för Sveriges polismyndigheter, säger han.
De 66 blivande ”it-poliser”, som sedan i höstas går det treåriga programmet, får en gedigen utbildning. De får lära sig att knäcka koder och krypteringar, de får kunskap i hur de ska leta efter avslöjande information i hårddiskar och hur de tankar över denna. Dessutom läser de ämnen som kriminologi, juridik med it-rätt, statistik och matematik.

Mattias Martinsson föreläser på Högskolan i Halmstad, liksom andra erfarna utredare på tekniska roteln.
– Brottslingar blir ofta förvånade över vad vi hittar. Allt som knappats in i en dator kan återskapas, säger han.   
De flesta som går programmet hoppas på en anställning inom polisen och får då komplettera med bland annat ämnet polisstrategi.

Studierektor Mikael Hindgren säger att det finns ett sug bland
studenterna efter en plats på Polishögskolan.
– Flera av dem som går här gör det för att öka sina chanser att komma in där.
Han är ansvarig för programmet tillsammans med Nicolina Månsson.
– Ungefär tio procent av våra elever är tjejer och det är en hög siffra för en teknisk utbildning. Det är glädjande, säger hon.

En av studenterna, Emil Mattsson som är 22 år och kommer från Laholm, vill bli ”it-polis”.
– Man måste hålla sig på tåspetsarna för att hålla jämna steg med brottslingarna, det känns utmanande, säger han.

John Lindell, 23 år från Lund, har datorer som sitt stora fritidsintresse.
– Till skillnad från ett annat it-jobb där man kanske måste leta efter något worddokument som någon slarvat bort, skulle jag hamna mer i verkligheten om jag fick chans att utreda brott, säger han.

Högskolan i Halmstad har lång erfarenhet av it-forensik. Josef Bigun, professor på skolan, medverkade till att mordet på utrikesminister Anna Lindh i september 2003 kunde klaras upp. Han har utvecklat en datorgrafik som i inrutade bildsekvenser automatiskt och med stor säkerhet känner igen rörelser hos en person som fångats av en videokamera. Med hans metod kunde en forskargrupp pricksäkert konstatera att det verkligen var den då häktade, men ihärdigt nekande, Mijailo Mijailovic’ som filmats på NK.

En stor del av undervisningen omfattar informationssäkerhet, hur företag och myndigheter skyddar sig mot angrepp på nätet. Därför finns också Försvaret, Försvarets radioanstalt, Ringhals kärnkraftverk, näthandelsföretag och konsultföretag inom it samt landstinget i Halland i det programråd som har inflytande över utbildningen.

Ett givet krav på studenterna är att de har ett fläckfritt förflutet och att de sköter sig.
– Det är kört för den som har ett kriminellt förflutet. Därför hålls etikfrågorna levande i undervisningen. Men vi kan inte kontrollera vad studenterna har i ryggsäcken när de söker och kan inte stänga av dem annat än vid fusk, säger Mikael Hindgren.