Så spårar polisen cykeltjuvarna

Med hjälp av tips från allmänheten, brottsanalys och godsspaning har Örebropolisen kunnat återlämna ett stort antal stulna cyklar till deras ägare

Mellan 2007 och 2009 ökade antalet anmälningar om stulna cyklar i Örebro län från 32 till 42 i veckan, en ökning med 30 procent. Allt fler började höra av sig till polisen med berättelser om stulna cyklar. Historierna hade en gemensam nämnare – en annonssajt på internet.
En kvinna hade köpt en cykel via en annons på internet och ville kontrollera att den inte var stulen. Polisen sökte i sina register och kunde konstatera att den hade anmälts stulen några dagar tidigare.
En man ringde och tipsade polisen om ett par i 25-årsåldern som sålde cyklar från sin lägenhet. Efter en analys av annonser på internet visade det sig att paret, som är kända narkotikamissbrukare, låg bakom ett stort antal cykelannonser. Ramnumren visade att cyklarna var anmälda stulna.
En kvinna hade blivit av med sin cykel. På internet fanns en annons för en cykel som hon misstänkte kunde vara hennes. Hon kontaktade polisen.

När polisen analyserade cykelstölderna visade det sig att de var koncentrerade till några få områden, där det bodde flera välkända narkotikamissbrukare.
Kia Alfredsson, som är godsspanare på Polismyndigheten i Örebro län, började söka på annonssajten efter misstänkta cykelannonser.
– Jag upptäckte snart ett mönster. Samma typ av annonser återkom hela tiden, säger hon. 
– ”Svart, treväxlad damcykel med cykelkorg. Säljer den för bara 3 000 kronor vid snabb affär. Två originalnycklar följer med” är ett typexempel på en annonstext. Man lär sig att känna igen namnen, telefonnumren och språket som används i annonserna. Ofta är bilden hämtad från cykelfabrikens webbsida. Tjuvarna stjäl sedan fler cyklar som passar in på beskrivningen.

När Kia Alfredsson hittar en misstänkt annons söker hon i registren Nationellt gods eller RAR efter cyklar som motsvarar beskrivningen.
Sedan kontaktar hon annonssajtens säkerhetsavdelning för att få uppgifter om personerna som har köpt annonsen.
– Det är möjligt att spåra personerna eftersom man måste registrera sitt hemnummer eller ett fast mobilnummer när man lägger ut en annons, säger Kia Alfredsson.
När hon har kopplat ihop en annons med en anmälan om en stulen cykel lämnar hon över informationen till kriminalunderrättelsetjänsten. Sedan fattar förundersökningsledaren beslut om husrannsakan och hämtning till förhör av misstänkta.
Efter det ringer en polis upp cykelförsäljaren och stämmer träff. Två poliser åker för att träffa säljaren. När det står klart att cykeln är stulen legitimerar sig poliserna och genomför husrannsakan. Vid husrannsakan hittar man, förutom cyklar, ofta annat stöldgods eller narkotika.
– Det är även vanligt att polisen hittar stulna cyklar i samband med husrannsakan i andra ärenden, till exempel narkotikaärenden, säger Tommy Hultqvist som är utredare på Polismyndigheten i Örebro län.
Han förhör de misstänkta cykeltjuvarna, sammanställer informationen om stölderna och överlämnar den till åklagaren som förbereder åtal.
När de stulna cyklarna tas i beslag lämnas de tillbaka till ägarna.  
– Många köpare tror att det är en ärlig försäljningsannons på internet eftersom de får ett kvitto och två originalnycklar. I själva verket har cykellåset bytts ut mot ett nytt, säger Tommy Hultqvist.
– Köparen tror även att han eller hon kommer att få tillbaka pengarna eftersom de har köpt cykeln i god tro, men lagstiftningen när det gäller godtrosförvärv har förändrats. Istället blir köparen av med både cykeln och pengarna.

Cykelannonserna fortsätter att dyka upp på internet men den senaste tiden har Kia Alfredsson märkt en nedgång i antalet anmälningar av cykelstölder och internetannonser.
– Det kan finnas flera förklaringar, en är att vi har stört cykeltjuvarnas verksamhet, säger hon.