Så jobbar polisen efter bränderna

Under tre månader brändes 156 bilar upp i Göteborg. Sysslolöshet och utanförskap var ungdomarnas förklaring till varför de tände på. Enligt polisen var det kriminella gäng som låg bakom attentaten.

Eftermiddagen mörknar snabbt över stadsdelen Backa i Göteborg. Gatorna är tomma på folk och billjusen reflekteras som blanka flasklock i den svarta asfalten. Blendas gata, en liten vägsnutt mellan anonyma
hyreshus, har lämnat sina 15 minuter i rampljuset – för den här gången.
– Genom bilbränderna fick ungdomarna uppmärksamhet ett tag, konstaterar Håkan Bredinge, polisinspektör och gruppchef i Backa.
Under de månader som bränderna pågick runt om i Göteborg, rapporterade varenda dagstidning inlevelsefullt om ”upploppet i förorterna”. Ungdomarna bjöds in till debatten, och polisprovokationer och utanförskap diskuterades under bästa sändningstid i tv.

Samtidigt hade polisen sin egen förklaring till kalabaliken.
– Vi vet att kriminella gäng låg bakom många av bränderna, säger Bertil Claesson, chef för gruppen Bryggan, som bildades i slutet av augusti som en direkt följd av tumulten i förorterna.
Bryggan, som greppar över hela Storgöteborg, är en operativ enhet som består av tre gatulangningsgrupper, samt en seriebrottskommission. Ett avtal finns med närpolisen, att Bryggan ska ta hand om alla ärenden där man kan misstänka att det finns ett mönster, och att det rör sig om samma gärningsmän. För sannolikheten finns att den som eldar upp en bil i Biskopsgården är samma person som tänder på ett garage i Backa. Eller som begår andra brott.

Samtidigt har den nygamla idén med områdespoliser blivit verklighet i Göteborg. I ett försök att återvinna invånarnas förtroende har ett 30-tal poliser knutits till fem specifikt geografiska områden, Backa, Biskopsgården, Hjällbo/Hammarkullen, Bergsjön och Västra Frölunda. Ambitionen är att polisen ska jobba nära de boende, tillsammans med andra kommunala aktörer och föreningar i stadsdelarna.
Polismyndigheten firar sin förstärkning i Backa med att bjuda på smörgåstårta och lättöl i kulturhuset. En grupp med fem nya områdespoliser har placerats i förorten, och politiker och tjänstemän uttrycker sin tacksamhet.
– Vårt mål är att skapa tillit och trygghet i området, och det här är en stor dag för oss, deklarerar stadsdelschefen Klas Forsberg från scenen.
Fast lite luttrade är de. Backa har varit på tapeten förut, och för bara några år sedan spreds en liknande våldsvåg över stadsdelen med samma mediala uppmärksamhet. Det var också då som idén med områdespoliser första gången dök upp.
– Vårt arbete bygger på tre ord, synlighet, samverkan och kontakt, förklarar Håkan Bredinge för den samlade publiken.
Fast egentligen var det aldrig så många bilbränder i just Backa. Det var bara här det började. Och om man får tro alla inblandade så var det den 10 augusti 2009 på Blendas gata. Då fick polisen ett tips om ett vapeninnehav och slog till i en matbutik. Den beväpnade piketstyrkan drog ut ett tiotal kunder på gatan och ställde upp dem mot husväggen under stor dramatik.
Aggressivt och provocerande ansåg Backaungdomarna, som en vecka senare svarade med att sätta eld på en bil på samma gata. När polisen kom till platsen möttes de av stenkastning.
– Polisinsatsen kan ha varit den tändande gnistan, men ingen kan riktigt förklara varför det började, säger Bertil Claesson.
Han är noga med att inte kritisera polisernas ingripande på Blendas gata. De gjorde nog vad de vanligtvis gör, säger han. Däremot tycker han att poliser i allmänhet är dåliga på att berätta varför de agerar på ett visst sätt.
– Om de hade tagit sig tid att förklara anledningen till att de var där, hade utgången kanske blivit annorlunda, spekulerar han.

De första bränderna fick rejäl uppmärksamhet i medierna, och under dygnen som följde spred sig oroligheterna till Biskopsgården och Frölunda. Därefter brann det i Hjällbo, Bergsjön och Kortedala.
– Normalt sett har vi ett 20-tal bränder i månaden. Under den här tiden var de fem gånger så många, säger Bertil Claesson.
Vågen av våldsdåd över Göteborg satte myror i huvudet på polisen. Attentaten under hösten växlade nämligen mellan, till synes, noggrant välplanerade bränder och de som verkade uppstå spontant lite varstans. Mönstret blev därför svårt att läsa av, säger Bertil Claesson.
– Vad som överraskade oss var att det fanns intressen från den mer organiserade brottsligheten, säger han.
Polisen upptäckte att grovt kriminella personer lät yngre förmågor bränna upp bilar som ett led i rekryteringsprocessen. Vågen av bränder gav gängen ytterligare en möjlighet att jävlas med polisen, menar Bertil Claesson.
– När vi grep gängbrottslingarna, minskade bränderna omedelbart i en av stadsdelarna, berättar han.
Över huvud taget har det lugnat ner sig i hela Göteborg. Det brinner fortfarande emellanåt, men det gör det ju annars också. Och ingen har svaret på varför det skenade iväg som det gjorde under hösten. Inte ens Backaungdomarna själva.
– Till viss del kan det väl stämma att det handlade om polisingripandet på Blendas gata, men det kan lika gärna ha börjat för att några hade tråkigt, säger Ali Shaheri.
Han är rastlös och stressad, vill hem till middagen och sin hund som väntar. Ändå ställer han upp, tillsammans med Jeanette Björnberg, i ett försök att ge en bild av vad som hände i Backa. Båda två är övertygade om att det i grund och botten handlar om sysslolöshet och utanförskap. Och om unga människors desperata önskan att bli sedda av vuxenvärlden.
– Alla ungdomar behöver få höra att de är värda någonting. Inte bara bli bemötta som struliga ungar, menar Jeanette Björnberg.

Hon tror att bilbränderna är ett utslag av frustration, från dem som redan vet att de är chanslösa. Arbetsmarknaden är tuff för alla, och ännu värre för den som möts av fördomar från alla håll, säger hon.
– Därför är det inte konstigt att många unga killar nappar på erbjudandet om snabba pengar genom kriminalitet, säger hon.
Däremot tror varken hon eller Ali Shaheri att ännu fler poliser är någon lösning på problemet. Istället borde pengarna som satsas på områdespoliser läggas på dem som bor ute i stadsdelarna, anser de.
– Ge ungdomarna en chans att bättra sig. Och ge dem något att göra genom att skapa aktiviteter som de vill ha, öppna fritidsgårdar, baskethallar, dansstudios, föreslår Ali Shaheri.

Jeanette Björnberg efterlyser också fler vanliga vuxna i området – utan uniform. Så att det blir mer liv och rörelse i stadsdelen och känns tryggare att gå hem på kvällarna.
– Nu vill ingen gå ut ensam när det är mörkt, vilket är skrämmande, säger hon.
De nya områdespoliserna som presenteras i Backa kulturhus är glada, vänliga och småpratar med den som vill. Från och med nu ska både deras uniformer och ansikten bli välkända inslag i förortsbilden. Tanken är att de ska söka kontakt med de boende i området, småprata med folk på gatan och lära känna ungdomarna som hänger på Blendas gata. Lite som Kling och Klang med mössorna av och händerna i byxfickan, förklarar Håkan Bredinge.
– Även om vissa ungdomar i Backa fortsätter att hata polisen generellt, kan de kanske acceptera någon av oss, säger han förhoppningsfullt.
Baronens oäkta dotter Blenda i Hjalmar Bergmans böcker om Wadköping har fått ge namn åt den oansenliga vägremsan i Backa. Nu ligger gatan öde i vinterkylan. Ett par svenska flaggor, styva av minusgrader, sticker ut från en balkong.

På en lyktstolpe till infarten finns en nyuppsatt dekal, med röda stora bokstäver. Med det klassiska hjärtat för kärlek kungör den: ”Still not loving police.” Vi älskar fortfarande inte polisen.

Detta har hänt

Under perioden 18 augusti till 18 november 2009 inträffade 672 bränder i Göteborg. Närmare 500 av dem ägde rum utanför byggnader, bland annat i bilar, containrar och papperskorgar. 58 procent av dem uppges vara anlagda.
Både polis och räddningstjänst bemöttes med hot, våld och stenkastning vid ett tiotal tillfällen när de kom till plats. Den mest allvarliga incidenten var när tre brandmän skadades av stenkastning från en bro i Kortedala.

Källa: Räddningstjänsten

Tre domar hittills

De flesta av gärningsmännen har kommit undan, och bara tre domar är klara (feb 2010):
l Sju pojkar 15–17 år åtalades för att ha slagit sönder ett skyltfönster och kastat sten mot en polisbil i
Kortedala i början av september. En av dem dömdes för stenkastningen.
l Två pojkar, 15 och 16 år, har dömts för att de försökte tända på en bil i Hjällbo i september.
Källa: Ungdomsåklagare Per-Erik
Rinsell, Åklagarmyndigheten i Göteborg

Bryggans resultat

Mellan 24 augusti och 9 december 2009 frihetsberövades 353 personer, 93 av dem anhölls och 25 häktades. Vid 152 tillfällen gjorde gruppen beslag av narkotika. Sammanlagt hittades 12 vapen.

Källa: Bryggan