”Jag föredrar inte ja-sägare”

Frågor och Svar med Marie Jarnerus, chef för Nationella insatsstyrkan sedan den 1 februari 2010.

 Du tillträdde den 1 februari. Vilka chefsposter har du suttit på tidigare?

– I Helsingborg har jag varit gruppchef på närpolisen, närpolischef, ingripandechef och senast chef för piketen. 

Är detta ditt drömjobb?

– Ja, det skulle det kunna vara. Nu känns det så. Jag trivdes jättebra på piketen också, kanske för att insatsverksamheten gör mig inspirerad. 

Vad innebär rollen som chef för NI?

– Liksom inom andra verksamheter ingår personalansvar, budgetansvar, arbetsmiljöansvar samt leda och fördela arbetet i stort. Men jag ska inte vara ute på fältet, i operativa ärenden är det insatsledarna som leder arbetet. Jag ska se till att alla mår bra och får möjligheter att göra sitt bästa.

Hur är du som chef?

– Rak, tydlig, prestigelös. Jag har lätt att fatta beslut, är bra på att delegera och ge ansvar. Jag tycker att kommunikation är viktigt och jag föredrar inte ja-sägare.

Vilka förväntningar har du?

– Att göra ett bra jobb, utvecklas inom verksamheten och utveckla dem jag jobbar med. Jag hoppas också att mina kolleger inte har för höga förväntningar på mig i början. Just nu håller jag på att skaffa mig en helhetsbild av verksamheten.

Hur känns det att vara chef för en grupp med enbart manliga operatörer och arbetsledare?

– Inte annorlunda än att vara chef för en blandad grupp, men jag ser gärna att det kommer kvinnor till NI.

Arbetar ni aktivt för att rekrytera kvinnor?

– Nej, inte för tillfället, men vi håller på att rekrytera just nu och jag hoppas att det finns kvinnor med bland de sökande. Men många tjejer är inte intresserade av att söka till NI efter att de har skaffat barn och familj.

Är det styrketesterna kvinnliga sökanden faller på?

– Ja, i de flesta fall, men det går inte att sänka kraven eftersom det krävs en viss råstyrka. Man måste till exempel orka bära sin egen utrustning samtidigt som man ska orka klättra ombord på ett fartyg. Jag pratade med en fysiolog som sa att kvinnor visst kan träna upp styrkan och klara kraven, men det hänger på hur man fokuserar träningen. Förutsättningen är nästan att man har börjat träna styrketräning redan som ung.

Vad kommer du att tillföra NI?

– Jag tror att det är en fördel att jag kommer utifrån och kanske har en annan syn på saker. Jag tar med mina erfarenhet från andra verksamheter lokalt och regionalt. Jag kanske kommer att ifrågasätta mer än om jag hade kommit inifrån. Sedan har män och kvinnor olika sätt att se på saker och det är förhoppningsvis en styrka jag kan tillföra.

Marie Jarnerus

Ålder: 50.
Familj: Man, son.
Började polisutbildningen: 1978.
Intressen: Golf, friluftsliv, hunden.
Motto: Vivere memento (Glöm inte att leva).