Fråga & svar: Klas Friberg

Hur är du som chef? Nyblivne rikskriminalchefen Klas Friberg svarar.

Grattis till nya jobbet som rikskriminalchef!

– Tack! Det här är faktiskt ett jobb som jag sökt, för jag tycker att Rikskriminalpolisen har en viktig uppgift för svensk polis som jag vill ägna mig åt och gärna leda. Personalen är mycket professionell och engagerad.

Vad vill du göra?

– Jag vill först och främst närmare diskutera verksamhetens inriktning med vår rikspolischef. Jag vill att Rikskriminalpolisen ska fortsätta att vara en samordnande och ledande aktör i arbetet mot den grova, organ-iserade brottsligheten. Vi ska också kunna bidra till samordning av övrig polisverksamhet på ett bra sätt. Jag tänker till exempel på mängdbrotts- och seriebrottsbekämpningen.

Vad blir din största utmaning?

– Den grova, organiserade brottsligheten ökar i omfattning och förändras ständigt till sin karaktär, med många nya aktörer. Här står Sverige och svensk polis inför en lång rad utmaningar.

Vad är du mest stolt över från ditt tidigare arbete?

– Det mest lyckade arbetet har varit när vi lyckats avvärja allvarliga brott, sådant som det aldrig skrivs om i medierna.

Vad har du dragit för lärdomar?

–  Jag har ett utifrånperspektiv på Rikskriminalpolisen eftersom jag arbetat i en polismyndighet som varit mottagare av deras arbete. Där har jag lärt mig att kommunikation är nyckeln till framgång.

Vilka egenskaper gör dig till en bra rikskriminalchef?

– Egentligen borde andra svara på den frågan. Men jag hoppas att det är mitt stora engagemang. Jag är intresserad av att åstadkomma resultat.

Hur är du som chef?

– Jag har haft förmånen att arbeta nära ett antal äldre, erfarna chefer och tagit med mig det som de gjort bra. På det sättet kanske jag kan ha något av en äldre ledarstil. Men jag har också sett vad som varit mindre lyckat och dragit lärdomar av det. Överlag präglas mitt arbete av stort engagemang.

Vad kan dina medarbetare förvänta sig av dig?

– Förväntningar och krav på att fortsätta leverera bra resultat. En viktig uppgift för mig är att förvalta och förädla det höga förtroende som Rikskriminalpolisen har.

Kolleger om Klas Friberg

Erik Nord, chef för länsordningspolisen i Västra Götaland, har känt Klas Friberg i 15 år:

– Han är en riktigt bra kamrat. Han är hängiven sitt uppdrag och har stark personlig integritet. Som chef har han en bra förmåga att se saker i ett större perspektiv. Men han har allt lite konstig smak när det gäller fotboll, för han är öisare!

Malin Sahlström, informationsdirektör i Västra Götaland, har jobbat med Klas Friberg sedan kidnappningen av Fabian Bengtsson 2005:

– Klas är en intelligent person, påläst, drivande och engagerad. Han låter sig inte påverkas av stress.

Klas Friberg

  • Jobbar: Ny rikskriminalchef sedan den 1 december i år.
  • Ålder: 50 år.
  • Bor: Göteborg.
  • Familj: Gift, två barn.
  • Karriären i korthet: Chef för länsordningspolisen, länskriminalpolisen och sedan biträdande länspolismästare, allt i Västra Götaland.