Pucko nosar upp gömda pengar

Sedelhundar kan bidra i kampen mot organiserad brottslighet

Narkotikahunden Pucko, en 2,5-årig jaktcockerspaniel, sitter på helspänn och lämnar inte sin hundförare Jonas en sekund med blicken. Vi är i ett lunchrum hos Malmöpolisen och Jonas har gömt ett antal burkar och påsar med strimlade sedlar som Pucko ska leta fram. För Pucko är inte längre bara narkotikahund. Sedan i december är han också en av två polishundar i Sverige som på försök har börjat tränas i att söka sedlar.

– ”Tsch!”

På Jonas kommando sätter Pucko fart. Ivrig och smågnyende far han fram och tillbaka i rummet. Foto-grafen har fullt sjå att få kamerans autofokus att hänga med det mörkbruna yrvädret. Snart hittar Pucko den första burken i ett skåp. Han markerar genom att tystna och stå blickstilla, och belönas med ett klickljud av Jonas. Så får han ett nytt klartecken och har snart nosat upp en annan påse i en soffa, och en till i en kartong med returburkar.

Fler hundar kan få söka sedlar

Pucko lärde sig känna igen lukten av sedlar snabbt och har redan hjälpt polisen vid ett tiotal tillfällen. Hittills har han hittat över 275 000 kronor. På sikt behövs det en komplettering av polisens förordning så att det blir godkänt för alla hundar att söka sedlar, men Pucko har fått dispens.

Vid en husrannsakan i februari släppte Jonas in Pucko i ett rum fullt av bråte och gamla möbler i villans källare. Han markerade vid en byrå och under sockeln, instoppat i två strumpor, låg 100 000 kronor i 500-lappar.

– De hade vi aldrig hittat utan hund. Då fick jag ett kvitto på att det funkar, säger Jonas.

Sedelhundar behövs

Han var den som tog initiativ till projektet med sedelhundar. Jonas jobbar också som spanare och vill inte medverka med efternamn och bild i tidningen. Förra året såg han ett tv-program om sedelhundar i England och kontaktade Polishundtjänsten i Karlsborg om möjligheterna att prova samma sak i Sverige. Riksbanken bidrog med 4,7 miljoner kronor i förstörda sedlar sammanpressade till runda klossar och träningen kunde börja.

Den andra hunden, en kombinerad sök- och patrullhund, och hans hundförare finns i Lund. När projektet tar slut vid årsskiftet ska de jämföra erfarenheter. Projektet ska ge svar på två huvudfrågor: Finns det ett behov av sedelhundar och kan hundarna lära sig söka sedlar? Redan nu tycker Jonas att svaret är ett tydligt ja på båda.

– För hundar som redan kan sökmetodik är det ganska lätt. De har ett stort luktminne och det spelar ingen roll ifall de lär sig sex eller sju olika preparat. Utmaningen ligger i att vi hundförare ska hinna träna med dem så att de håller alla doftbilder aktuella.

Hur luktar pengar?

I försöket har båda hundförarna noga förvarat narkotika och sedlar som de tränar med på skilda håll och använt handskar eller pincett för att ta i sedlarna. Annars riskerar sedlarna att smittas med narkotikadoft och då är man inte säker på att det är sedeldoften hunden känner. Vad sedlar egentligen luktar kan Jonas bara spekulera i.

– Det kan vara att de är gjorda av ett unikt papper och speciella färger, och har en silvertråd. Efter alla år som hundförare är jag fortfarande imponerad av hundarnas förmåga, säger han.

Vi följer med ut på innergården där Jonas har gömt fler sedlar. Solen skiner men det är lite kyligt och blåser. Det går aningen långsammare men Pucko lyckas hitta pengarna här också, under en stenstod och vid en rabatt. Sedan hoppar han ner och springer i en liten vattenkanal.

Deltar i kamp mot organiserad brottslighet

Enligt Jonas vore sedelhundar ett väldigt bra verktyg i kampen mot narkotika och annan grov organiserad brottslighet. Pengar är drivkraften och det man måste komma åt, menar han. Vid husrannsakningar i narkotikaärenden hittar polisen nästan alltid gömda pengar. Med hundar skulle man kanske hitta ännu mer.

– Ingen säljer knark eller sysslar med skimning för att det är roligt utan för att de vill åt pengarna. Ta trafficking till exempel, om polisen kommer till en lägenhet och hämtar de utsatta tjejerna så kan hallickarna bara ta dit nya. Men tar vi deras två miljoner i kontanter också slår det hårdare. Då är det inte så kul att sätta igång igen, säger Jonas.

Lagändringar ger nya möjligheter

Några lagändringar de senaste åren har gett polisen större möjligheter att beslagta och förverka pengar som de hittar hos brottslingar. Därmed har det blivit mer intressant att leta efter kontanter.

– Det har öppnat för att det behövs och finns en nytta med sedelhundar, säger Jonas.

Tidigare var kraven större på polisen att bevisa att de upphittade pengarna hörde ihop med ett visst rån eller en viss narkotikaaffär. Det slutade ofta med att åklagaren fick lämna tillbaka pengarna. Nu ligger bevisbördan på den misstänkte om brottet kan ge sex års fängelse eller om det är ett narkotikabrott. Den misstänkte ska själv bevisa att pengarna är intjänade på laglig väg eller ärvda.

Lättare att beslagta pengar

Nytt är också att sekretesslagen har ändrats så att polisen lättare kan ringa kronofogden och fråga om en misstänkt har skulder. Hittar polisen pengar hos en skuldsatt kan de beslagta den summan och ge till kronofogden.
Utvecklingen inom rättsväsendet går allt mer mot att ”jaga pengarna” vilket är ett modernt och bra sätt att bekämpa grova brott, tycker Jonas.

– Det är framtiden helt enkelt och hunden är ett verktyg av flera, säger han.
Inom fem till tio år hoppas han att sedelhundar är vedertagna inom svensk polis och att det finns åtminstone en i varje län.

– Jag vill att det blir naturligt att kalla på en sedelhund även om det inte är ett narkotikaärende, till exempel när bedrägeriroteln eller Ekobrottsmyndigheten åker på en husrannsakan. Då blir syftet att leta pengar och hittar man narkotika är det en bonus.

Euro och dollar

Det är dags för Pucko att hitta Jonas sista sedelgömma – en ensam hundralapp instoppad i en utestol. Jodå, det går också efter ett tag. Jonas berättar hur Pucko markerade hemma en gång när hans dotter la upp 400 kronor som hon var skyldig på tv-bordet.

Men med så känsliga nosar, hur ska det fungera för sedelhundar att röra sig på stan utan att markera på alla plånböcker?

– Det är en av frågeställningarna vi får fundera på, om vi kan lära hundarna att bara söka stora summor. Men jag tror att det löser sig självt om jag som hundförare belönar tydligare vid mycket pengar. Då ställer hunden in sig efter det.

– Andra frågor vi får undersöka är till exempel om hunden kan lära sig att hitta falska sedlar eller utländska valutor som euro och dollar. Eller bara söka höga valörer.

400 polishundar

l Det finns drygt 400 polishundar och lika många hundförare i Sverige. Hundarna är antingen patrullhundar, sökhundar eller både och, så kallade kombinationshundar. Det finns sökhundar som kan leta efter narkotika, vapen, sprängämnen, brännbara vätskor, kroppsvätskor, döda kroppar och nu också sedlar. l Sedelhundar används idag av bland annat holländsk och engelsk polis, och av norsk och dansk tull.